Hvad er depression?

Depression er en tilstand, hvor man gennem længere tid føler håbløshed, ulyst, uforklarlig tristhed og manglende overskud og evne til at opretholde dagligdagens aktiviteter.


Følgende kan være symptomer på en depression:

 

  • du føler sig trist, nedtrykt og træt over en længere periode
  • du har mistet interessen for de fleste ting og mangler din sædvanlige energi og drivkraft
  • du bebrejder dig selv og føler skyld  
  • du mangler selvtillid og har svært ved at se meningen med livet 
  • du kan ikke koncentrere dig og følge med i en almindelig samtale 
  • du isolerer dig og orker ikke socialt samvær 
  • søvnkvaliteten er dårlig og du vågner tidligt om morgenen – eller sover omvendt alt for længe 
  • du har enten stærkt nedsat eller overdreven appetit 
  • der kan forekomme selvmordstanker


Fysiske smerter, konstant hovedpine, spændinger og søvnløshed kan være de første tegn på en begyndende depression. Angst er ofte også et centralt symptom ved depression og er tit forbundet med stress. Nogle gange kan en depression vise sig ved en tendens til at være opfarende, ubeslutsom, irritabel, aggressiv og til at bebrejde omgivelserne. Der kan også være alkoholmisbrug eller anden misbrug, som selvmedicinering for at lette symptomerne. Symptomerne på at man har en depression kan altså vise sig på mange forskellige måder og i alle mulige kombinationer og sværhedsgrader. Normalt vil en ubehandlet depression varer omkring 6-12 måneder.


Depression kan behandles igennem psykoterapi. Ved at undersøge dit liv, hvordan du forholder dig til dig selv, til andre og til livet generelt, kan du opnå at få større indsigt i hvad der gør dig glad og hvordan du kan bruge dine potentialer. I den eksistentielle terapi, som jeg arbejder med, ses depression ikke som en decideret sygdom, men snarere som en tilstand i livet som man kan lære af. Nogle gange kan det være nødvendigt med medicinsk behandling, dog er det i mine øjne sidste udvej og altid kun i samarbejde med psykolog eller psykoterapeut. Medicinsk behandling alene fjerner kun symptomerne, men ikke årsagen til depressionen. Dermed opnår du ikke at lære af tilstanden eller undgå depressionen i fremtiden.


Har du spørgsmål om depression er du altid velkommen til at kontakte mig her.